Θέατρο
865 views 0 comments

Ο Δήμος Αβδελιώδης αναδεικνύει στη Θεσσαλονίκη τον Παπαδιαμάντη, τον Βιζυηνό και τον Σολωμό

by on Φεβρουάριος 10, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Τέσσερα θεατρικά έργα του Παπαδιαμάντη, του Βιζυηνού και του Σολωμού, που έχει σκηνοθετήσει ο Δήμος Αβδελιώδης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, παρουσιάζονται στο Θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τα έργα «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού,  «Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ,  «Το Μυρολόγι της φώκιας – Το καμίνι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  και «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού.

Ο Δήμος Αβδελιώδης σε κάθε μια από τις θεατρικές παραστάσεις του, σχεδιασμένες και εκτελεσμένες σαν όπερες, αναδεικνύει με έναν μοναδικό, συναρπαστικό τρόπο συγγραφείς, όπως ο Βιζυηνός και ο Παπαδιαμάντης, που εθεωρούντο μέχρι τώρα δυσπρόσιτοι εξαιτίας της καθαρεύουσας.

Με τη δραματουργική επεξεργασία, τη θεατρική διασκευή και τη διδασκαλία της απαγγελίας από τον Δ.Αβδελιώδη, κατάφεραν-κατά κοινή ομολογία-να ξαφνιάσουν, να συγκεντρώσουν βαθιά, και να συγκινήσουν, ένα πολύ μεγάλο και εντελώς διαφορετικό μεταξύ του κοινό ως προς την ηλικία και την παιδεία του.

«Το αμάρτημα της μητρός μου»

thumbnail[2]

Το αφιέρωμα ξεκινά με το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού. Με το έργο αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος ο Βιζυηνός την πιο βαθιά του πληγή, όταν σε πολύ μικρή ηλικία ακούει μια νύχτα τη Μητέρα του, να παρακαλεί μέσα στην εκκλησία το θεό να πάρει εκείνον, στη θέση της βαριά ασθενούς αδελφής του.

Ο πρωταγωνιστές του έργου( ο Βιζυηνός με την Μητέρα του),έχουν όλα τα στοιχεία των αρχετυπικών ηρώων που εμπλέκονται σε ένα τραγικό συμβάν από τη Μοίρα. Το μόνο που μπορούν να πράξουν οι ίδιοι συνειδητά, είναι να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο ,για να επέλθει στο τέλος η συγχώρηση, σαν λύση και σαν κάθαρση.

Έτσι η αφήγηση έχει τη δομή ενός αρχαίου δράματος, εμπλουτισμένου με τα πρώιμα ψυχαναλυτικά στοιχεία που αφομοίωσε ο Συγγραφέας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γοτίγγη της Γερμανίας και ενσωμάτωσε δημιουργικά στο έργο του .

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης Αγάπη Μανουρά

ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης

 «Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως»

a98642b9-0713-465c-9377-823fbfa9ba73[1]

Ακολουθεί το έργο «Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως», που είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δ. Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Τα διηγήματα αυτά έχουν σαν θεματική την αντίστιξη μεταξύ του ουράνιου και του γήινου έρωτα και ερμηνεύονται συγκλονιστικά από έναν νεαρό ηθοποιό, τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη.

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης

ΣΚΙΑ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΥ: Γιάννης Κολόι

ΜΟΥΣΙΚΗ: Debussy, lamer

 «Το Μυρολόγι της φώκιας – Το καμίνι»

μυρολογι

 Με τα δυο αυτά διηγήματα παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δ. Αβδελιώδη στον Παπαδιαμάντη. Τώρα, η αντίστιξη μεταφέρεται μεταξύ της ζωής και των μορφών της απώλειάς της.

Η εξωτερική εικόνα των δυο διηγημάτων δίνει την εντύπωση πεζογραφημάτων, όμως η θεατρική, φωνητική τους αναπαράσταση αποκαλύπτει δυο αμιγή ποιητικά έργα σπάνιας σύλληψης.

Στο «Μυρολόγι της Φώκιας»(*), ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από την απώλεια και τον θάνατο.

Ακολουθεί «Το Καμίνι’’ που είναι μια ευφρόσυνη, αντίστιξη στο «Μυρολόγι», ένας ύμνος στον έρωτα για τη ζωή, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα, που προκαλούν όμως εδώ τη συμπάθεια, ακόμα και το γέλιο, από τον βαθμό της άγνοιας και της αθωότητας, των μικρών ή των μεγάλων στην ηλικία κυνηγών της ζωής ή των αφελών καταστροφέων της ζωής και των λουλουδιών της, μέσα στον παράδεισο του πολύχρωμου Απρίλη, ο οποίος σαν αυτονόητος και δεδομένος, δεν συγκινεί ιδιαιτέρως αυτούς εδώ τους υπνοβάτες που τον κατοικούν.

(*)Μυρολό(γ)ι το, θρηνητικόν άσμα αδόμενον παρά νεκρόν κατά την κηδείαν. Επίτομο Λεξικό Δ. Β Δημητράκου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αλεξία Φωτιάδου

ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης

ΓΛΥΠΤΟ ΕΡΓΟ: Αριστείδης Πατσόγλου

«Η γυναίκα της Ζάκυθος»

ΖΑΚΥΘΟΣ%20333[1]

Το αφιέρωμα του Δήμου Αβδελιώδη ολοκληρώνεται με τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού. Με το έργο αυτό ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι.

Αν και μικρό σε έκταση –δέκα μικρά κεφάλαια–, είναι ο αντίποδας που στηρίζει όλο το άλλο του έργο, αντισταθμίζοντας το βάρος και την έκταση της αναζήτησής του.

Δανείζεται, λοιπόν, το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου –o oποίος έζησε ως ιερομόναχος έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου–, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό. Το γεγονός πως μπορεί να δει μέσα από τα μάτια ενός Άλλου, τον απελευθερώνει και τον μεταφέρει, σαν πνεύμα, εκεί όπου μπορεί να βλέπει την τυφλή και ακατανόητη δύναμη του κακού, χωρίς να το φοβάται.

Το έργο, αν και έχει την επίφαση ενός οραματικού οίστρου, είναι απόλυτα ρεαλιστικό, γιατί ανιχνεύει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και της διχόνοιας σαν ζητήματα βαθιάς άγνοιας και αδυναμίας πρωτίστως ημών των ιδίων, των παρατηρητών, των φερομένων ως υποκειμένων του ορθού λόγου. Κάθε παραίτησή μας μπροστά σε κάτι παράλογο και άδικο γίνεται αυτόματα προσχώρηση στο αντίθετο στρατόπεδο, του παραλογισμού και του χάους, που εμπεριέχει το απρόβλεπτο, το οδυνηρό, το κακό.

Ερμηνεύει η Όλια Λαζαρίδου

ΑΓΓΕΛΟΣ Δανάη Ρούσσου

ΤΡΑΓΟΥΔΙ Κατερίνα Χαρμάνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Σπύρος Βαγγελάκης

Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης

Ενδύματα Αριστείδης Πατσόγλου

Info:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

“Το αμάρτημα της μητρός μου 10 έως 13.02.2016 ώρα 21:00 14.02.2016 ώρα 19:00

“Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως” 17 έως 19.02.2016 ώρα 21:00 20.02.2016 ώρα 19:00

“Tο μοιρολόγι της φώκιας -Το καμίνι” 24 έως 26.02.2016 ώρα 21:00

“H γυναίκα της Ζάκυθος” 27.02.2016 ώρα 21:00 28.02.2016 ώρα 19:00

Κρατήσεις θέσεων στο 6988309309

Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη Τιμή εισιτηρίου: Προπώληση, φοιτητές, άτομα άνω των 65, πολύτεκνων, ΑΜΕΑ 8,00 ευρώ. Ταμείο 12,00 ευρώ. Ομαδικό εισιτήριο (άνω των 20 ατόμων) 8,00 ευρώ. Μαθητικό, ανέργων, ατέλεια 5,00 ευρώ. Εισιτήριο – Προσφορά και για τις 4 παραστάσεις 30,00 ευρώ

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »