Θέατρο
991 views 0 comments

Ο «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ Θερβάντες στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

by on Νοέμβριος 19, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 Σε θεατρική διασκευή Πασχάλη Τσαρούχα

Η ιστορία του Δον Κιχώτη έχει γραφτεί πολλές φορές και σε παραμύθια για παιδιά, καθώς επίσης έχει διασκευαστεί και παρουσιαστεί και σε θεατρικές παραστάσεις. Μια θεατρική διασκευή του λογοτεχνικού έργου είναι κι αυτή που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κι  έγινε από έναν γνώστη της θεατρικής γραφής για παιδιά, τον ηθοποιό και συγγραφέα Πασχάλη Τσαρούχα.

1392724_505470746226483_1327507174_n[1]

«Στην εποχή που ζούμε, το κλειδί για να αλλάξει ο κόσμος, ελπίζοντας προς το καλύτερο, μπορεί να το ανακαλύψουμε με πυξίδα τη φαντασία μας. Ο Δον Κιχώτης αυτόν το δρόμο δείχνει χωρίς να το βάλει στιγμή κάτω.Τα παιδιά, ξέρουν από το ένστικτο της παιδικής σοφίας τους – που καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάμε οι μεγάλοι – τα μονοπάτια που οδηγούν στους ανοιχτούς ορίζοντες της φαντασίας. Γι’ αυτό και θεωρήσαμε σωστό και πρέπον να τους συστήσουμε από σκηνής τον κύριο Ιππότη Δον Κιχώτη. Να τον γνωρίσουν, να πάρουν δύναμη από τις περιπέτειες και το πείσμα του για να ανατρέψουν όσα στραβά κι ανάποδα έχουμε φτιάξει οι μεγάλοι» σημειώνεται στο πρόγραμμα της παράστασης.

«Θεωρώ απίστευτα εύστοχη και καθ’ όλα επίκαιρη την επιλογή που έκανε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών φέτος, να ανεβάσει από την παιδική του σκηνή, το έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης».Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα πιο εμπνευσμένα πρόσωπα της νεότερης λογοτεχνίας. Ο ίδιος, λόγιος άνθρωπος, μια μέρα ξαφνικά αυτοδιορίζεται ιππότης και μαζί με τον χωρικό Σάντσο Πάνσα, ως πιστό του ιπποκόμο, ξεκινούν για το ταξίδι της δόξας, υπέρ των αδυνάτων και των αδικημένων» σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου Χρήστος Μωραΐτης.

«Μέσα από τις περιπέτειές των δύο ηρώων, ο Θερβάντες μας δείχνει την ταραγμένη Ισπανία, σε μια εποχή λογοκρισίας, κοινωνικής αδικίας, ανισότητας και υπνωτισμού του απλού λαού. Το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σκοπός μου είναι να δείξω στα παιδιά πως αν πιστεύουν δυνατά σε κάτι, αυτό θα πραγματοποιηθεί ακόμη κι αν φαντάζει ανέφικτο. Μέσα από την ανιδιοτέλεια, την υπεράσπιση του δικαίου και την επιμονή, δε μπορεί τίποτα να μείνει στην τύχη του. Όλα είναι στο χέρι μας.» προσθέτει.

1000603_505470786226479_1293390852_n[1] 

«Δον Κιχώτης»

θεατρική διασκευή: Πασχάλης Τσαρούχας

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μωραΐτης
Μουσική : Χρήστος Δημάκης
Σκηνικά –Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Χορογραφίες: Ναταλί Θεοδωρίδου Κανελίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τατιάνα Νικολαϊδου
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί :
Παντελής Σταυρινός,Μιχάλης Κοβανίδης,
Γιώργος Καρύδας, Αστερόπη Χαριτίδου, Νικολέττα Μαστρογιαννοπούλου, Στέλλιος Σταυρίδης, Χαράλαμπος Παυλίδης.

Συμμετέχουν τα μέλη της ομάδας χορού της κ. Ναταλί Θεοδωρίδου Κανελίδου : Βάσω Βαφέα, ΧριστίναΠαπακωνσταντίνου, Κατερίνα Μιχάλογλου.

 

Info:
Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
Μαθητικές παραστάσεις μέχρι Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013
Be the first to comment!
 
Leave a reply »