Θέατρο
861 views 0 comments

«Ο κύκλος με την Κιμωλία» από την «Θεατρική Απόπειρα» Αλεξανδρούπολης

by on Ιούνιος 5, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

της Μαρίας Παπαδοπούλου

Μια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους παρουσιάζει  την Κυριακή 5 Ιουνίου και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης η Θεατρική Απόπειρα Αλεξανδρούπολης ,σε μουσική Δημήτρη Λέκκα και σκηνοθεσία Γιάννη Κοντακίδη.

«Ο κύκλος με την κιμωλία» είναι ένα γοητευτικό, λαϊκό παραμύθι.

«Σε μια δύσκολη εποχή σαν αυτή που περνάμε όλοι μας και σε ένα κόσμο που σχεδόν όλοι κυνηγούν τον πλούτο, έρχεται ο Γιάννης Καλατζόπουλος με τη διασκευή του στο λαϊκό παραμύθι του Μπρεχτ να δώσει ένα δείγμα πίστης στη Δικαιοσύνη κ στον θρίαμβο της ανθρωπιάς!!!

 Σε ποιόν ανήκει ένα αγαθό; Στο φυσικό ιδιοκτήτη του, ή σ’ αυτόν που το χρειάζεται, το φροντίζει και το αγαπά πραγματικά; Το ερώτημα που βάζει η παράστασή μας, δεν έχει εύκολη απάντηση.»,  σημειώνουν οι συντελεστές της.

kyklos2

Ο Bertold Brecht το 1944, και ενώ συνεργάζεται στη συγγραφή σεναρίων για κινηματογραφικά έργα, γράφει το Der kaukasische Kreide (Ο καυκασιανός κιμωλιόκυκλος ) που αποδόθηκε στα Ελληνικά με το « Ο κύκλος με την κιμωλία».

 «Μέσα στη φωτιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από μια σειρά έργων που τελειώνουν με την ήττα των ηρώων κάτω από την πίεση μιας απάνθρωπης εποχής (Μάνα Κουράγιο, Σετσουάν, Γαλιλαίος), ο Μπρεχτ αισθάνεται την ανάγκη να γράψει ένα έργο φωτεινό, με αίσια έκβαση, ένα έργο που να τελειώνει με τη νίκη της καλοσύνης και της αγάπης.

Γι’ αυτή την προβολή στον χώρο της ουτοπίας, ο πανούργος δραματουργός καταφεύγει, όπως το έκανε συχνά, στο θρύλο, στο παραμύθι. Πάνω σ’ ένα φόντο πολέμων και ταραχών, κάπου στη Γεωργία, με τους μικρούς να υφίστανται την Ιστορία πασχίζοντας να επιβιώσουν, ο Μπρεχτ υφαίνει δύο ιστορίες: εκείνην της πονόψυχης Γρούσας κι εκείνη του Αζντάκ, που παρωδεί τον Σολομώντα απονέμοντας με τον δικό του, ανεπανάληπτο τρόπο τη δικαιοσύνη.» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα του μοναδικού Μπρεχτ που ναι μεν είναι κλασικό, αλλά πάντα είναι μπροστά από την εποχή που το διαβάζει/βλέπει κανείς…

Το έργο που κυριαρχείται από το αντιπολεμικό πνεύμα του συγγραφέα, είναι μια αλληγορία, μια παραβολή «για τον πειρασμό της καλοσύνης», σύμφωνα με τα λόγια του Μπρεχτ. Με αυτό, το 1957 ο Κάρολος Κουν σύστησε στο ελληνικό κοινό τον πρωτοπόρο Γερμανό δραματουργό, ενώ η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι έμεινε ιστορική

Η υπόθεση

Η Γρούσα που είναι υπηρέτρια σε αρχοντικό, παίρνει κοντά της τον γιο τού άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του τον εγκαταλείπει κυνηγημένη. Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας τη Γρούσα, ότι της το έκλεψε.

Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος που όλως τυχαίως, χρίζεται δικαστής καλείται να αποφασίσει για την τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ έναν κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα. Η βιολογική μητέρα το τραβά με δύναμη, ενώ η Γρούσα που δεν θέλει να το πονέσει, το αφήνει.

Η αληθινή αγάπη είναι οδηγός για την κρίση του Αζντάκ: Μητέρα του παιδιού είναι εκείνη που το αξίζει και η Γρούσα δικαιώνεται.

 

INFO

 «Ο κύκλος με την κιμωλία»

Συγγραφέας: Bertold Brech

Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κοντακίδης

Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

 

kyklos3

Παίζουν με σειρά εμφάνισης

Ζωή Μαργαρίτη: Τίνα-Γρούσα

Μιχάλης Μπατζιακούδης: Μάκης- Σίμων Σασάβα

Χριστίνα Μπατζιακούδη: Γιαγιά-τραγουδιστής

Σταυρούλα Ξύκη: Ζητιάνος-όχλος-στρατιώτης-ανάπηρος

Νέδα Τσαπάρα: Ζητιάνος-όχλος

Παναγιώτης Τσαπάρας: Ζητιάνος-όχλος-στρατιώτης-μάγκας

Κυβέλη Μακρυλάκη: Ζητιάνος-όχλος

Μαρία Τσαπάρα: Ζητιάνος-όχλος

Δώρα Γιαγτζίδου: Ναταλία

Γιάννα Αποκατανίδου: Κυβερνήτης Γκιόργκι Αμπασβίλι

Βέρα Ξανθοπούλου: Συνωμότης-Δικαστής

Αντωνία Περδικάκη: Συνωμότης-Δικαστής

Παύλος Κασπαρίδης: Πρίγκηπας Καζμπέκι

Άκης Ηλιάδης: Υπασπιστής

Ελισάβετ Θωμαΐδου: Γριά

Κυριάκος Αραμπατζής: Ενωματάρχης

Δημήτρης Τάρτας: Γαϊδούρι

Ξανθίππη Νάνου: Χωριάτισσα

Χάρης Ντόμπρας: Χωριάτης

Γιάννης Χρυσάκης: Λαυρέντης

Δέσποινα Πετρίδου: Γυναίκα του Λαυρέντη

Μαριαλένα Γκούση: Σωβά

 

Κυριακή 5 Ιουνίου και  Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »