Θέατρο
945 views 0 comments

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»-Το αριστούργημα του Τομ Στόπαρντ στο θέατρο Επί Κολωνώ

by on Ιανουάριος 2, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το αριστούργημα του σπουδαίου βρετανού θεατρικού συγγραφέα Τομ Στόπαρντ «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», θα ανεβάσει η εταιρεία θεάτρου «Εν Δράσει»  στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τη Κυριακή 1 Φεβρουαρίου  2015 αλλά θα πραγματοποιηθούν μέχρι τότε 6 προ-παραστάσεις με μειωμένη τιμή εισιτηρίου, από 13 έως 27 Ιανουαρίου 2015.

Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, με τις αθώες φάτσες και τα αστεία ονόματα, είναι οι φίλοι και συμφοιτητές του Άμλετ. Ζουν στην αυλή του Κλαύδιου, του πατριού και θείου του Άμλετ, που σφετερίζεται τον θρόνο της Δανίας. Ο Κλαύδιος τους καλεί να συνοδέψουν τον Άμλετ στην Αγγλία και να μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, με το οποίο απαιτείται η άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα νέο ζητώντας από τον Άγγλο Βασιλιά να εκτελεστούν εκείνοι. Μέρες μετά, ο πρέσβης από την Αγγλία καταφτάνει στο παλάτι για να ανακοινώσει: Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρωταγωνιστές στο έργο του Τομ Στόπαρντ είναι ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν. Συμβατικοί και παραγκωνισμένοι μέσα στο Σαιξπηρικό δράμα, οι ήρωες αυτοί έρχονται πρώτη φορά στο προσκήνιο και μας καλούν να παρακολουθήσουμε τα πάθη του νεαρού Άμλετ μέσα από τα δικά τους μάτια. Ανάμεσα στις σύντομες εμφανίσεις των πρωταγωνιστών του έργου παρεμβαίνουν προσπαθώντας να ενώσουν αδέξια τα θραύσματα από τις σκηνές του πρωτοτύπου. Οι δύο νεαροί αυλικοί μπορεί να βρίσκονται σε σύγχυση για την ακριβή πρόοδο των γεγονότων, αλλά δε το βάζουν κάτω.

Μόνοι τους προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες των πραγμάτων και να υπάρξουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από το τυχαίο, την ίντριγκα και το αίμα. Απέναντι στην παντοδυναμία του παλατιού εκείνοι επιστρατεύουν το παιχνίδι, το χιούμορ, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τελικά την ίδια την υποκριτική καταστρώνοντας με τη βοήθεια ενός περιπλανώμενου θιάσου ένα θέατρο εν θεάτρω.

Η παράλογη αυτή υπαρξιακή κωμωδία του Τομ Στόπαρντ, αποτελεί ένα ταξίδι ενηλικίωσης. Πρωτοπαίχτηκε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966 και έκτοτε αποτελεί μια από τις κλασικότερες κωμωδίες της σύγχρονης δραματουργίας. Βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και με τη σπουδαία διάκριση «PEN/Pinter», o Sir Τομ Στόπαρντ με την τσεχική καταγωγή, θεωρείται ο μεγαλύτερος σύγχρονος βρετανός θεατρικός συγγραφέας, μετά τον Πίντερ.

Συντελεστές

Μετάφραση:    Ηλίας Ακριβόπουλος

Σκηνοθεσία:    Δημήτρης Μυλωνάς

Επιμέλ. Μετάφρασης-Δραμ/ργική επεξ.:    Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη

Σκηνικά/Κοστούμια:    Δήμητρα Λιάκουρα

Φωτισμοί:    Χριστίνα Θανάσου

 Μουσική:    Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια Κίνησης:    Θάλεια Δήτσα

 Βοηθός σκηνοθέτη:    Αναστασία Στυλιανίδη

  Illusion design & consulting:    Κωνσταντίνος Καρυπίδης

  Video trailer:    Νίκος Παπαγγελής

  Μουσική trailer:    Λάμπρος Πηγούνης

  Φωτογραφίες:    Πάνος Μιχαήλ

  Μακιγιάζ/Κομμώσεις:    Λένια Saw

  Αφίσα:    Παναγιώτης Βωβός

 Διανομή

  Γκίλντενστερν:    Γεράσιμος Γεννaτάς

  Ρόζενκραντζ:    Γιώργος Παπαπαύλου

   Θίασος:    Θοδωρής Σκυφτούλης, Άννα Ελεφάντη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

INFO:

Προ-παραστάσεις:     13, 18, 19, 20, 26 & 27  Ιανουαρίου στις 9:15μμ   (δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση 25/1)

Προ-παραστάσεις: 10,00€ γενική είσοδος

Πρεμιέρα:    Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:   Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη  στις 9:15μμ

Τιμές εισιτηρίων :    Κανονικό: 15,00€    Φοιτητικό & Ανέργων: 10,00

 Χώρος:    Κεντρική Σκηνή

τηλ: 210-5138067
Fax: 210-5146169
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός
email: xkolono@otenet.gr
site: www.epikolono.gr
facebook: Epi Kolono B

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »