Θέατρο
671 views 0 comments

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Ελένη Ουζουνίδου «συνομιλούν» με τον Κολοκοτρώνη στο φεστιβάλ Κολωνού

by on Σεπτέμβριος 19, 2017
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τη μελοποιημένη παράσταση με κύριο κορμό της την ιστορική ομιλία του Κολοκοτρώνη για τα Ελληνόπουλα στην Πνύκα και χορικά από τον  Θούριο, με πρωταγωνίστρια την ταλαντούχα Κομοτηναία ηθοποιό Ελένη Ουζουνίδου,  που δημιούργησε και παρουσίασε  ο Σταμάτης Κραουνάκης πέρσι το καλοκαίρι στην καρδιά του Μωριά  παρουσιάζει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 20.30 ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του φεστιβάλ  Κολωνού.

Η πνευματική  παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά  προς τη νέα γενιά , η επικαιρότητα των νοημάτων του Λόγου του , η συμβολή του αγράμματου αυτού ήρωα της επανάστασης στην αφύπνιση του Ελληνικού Γένους αποτέλεσαν  πηγή σκέψεων και αφορμή έμπνευσης για τον εξαιρετικό δημιουργό.

«Είναι γνωστή η ζωή του ήρωα. Εδώ έχουμε μια σειρά από αφηγήσεις που αφορούν στην πίστη του, στο πως έγινε η Επανάσταση και στο πως η διχόνοια πάντα χώριζε τους Έλληνες κι οδηγούσε σε αποτυχίες», αναφέρει ο συνθέτης και σκηνοθέτης της παράστασης και συνάμα σημειώνει: «Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προφορικό κείμενο του Γέρου του Μωριά είναι απόλυτα χρήσιμο ν’ ακουστεί στις μέρες μας.»

Μεταξύ άλλων, στην παράσταση αναδεικνύονται σύμβολα και συμβολισμοί του κειμένου της Ομιλίας: το σημείο εκφώνησης του Λόγου στα βράχια της Πνύκας, το 1838, είναι το ίδιο σημείο, όπου οι αρχαίοι ρήτορες έβγαζαν τους δικούς τους λόγους. Ο αγράμματος ήρωας συμβάλλει στην πνευματική αφύπνιση του Έθνους.

«Στο μεγαλύτερο κομμάτι του λόγου του, δίνει μεγάλη έμφαση στην παιδεία, στη μόρφωση, στην πνευματική καλλιέργεια. Ένας άνθρωπος αγράμματος, που πέρασε τη ζωή του στους αγώνες και στις φυλακές προστάζει: “να σκλαβωθείτε εις τα γράμματα σας” . Με το ζεστό, καθαρό και ειλικρινή λόγο του ο Γέρος του Μωριά θέλει να πείσει  τα  Ελληνόπουλα  για το πόσο σημαντική είναι η μόρφωση και η συλλογική προσπάθεια για να “ισάσουν” τον ελεύθερο πλέον τόπο. Όταν μιλάει για τους αγώνες πάντα χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό , λέει “πολεμήσαμε”, “εκάμαμε την επανάσταση”, “κατορθώσαμε”. Πίστευε πως μόνο όλοι μαζί θα κατορθώσουμε “τα μεγάλα πράγματα”.» επισημαίνει με τη σειρά της η Ελένη Ουζουνίδου, που θα μεταφέρει ως Μητέρα Πατρίδα τα λόγια του Κολοκοτρώνη επί σκηνής.

Την εκλεκτή πρωταγωνίστρια θα συνοδεύσει με μέλος και όρχηση η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών συνεργατών ηθοποιών του Σταμάτη Κραουνάκη (Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας ) ερμηνεύοντας αποσπάσματα από τον «Θούριο» του Ρήγα Βελεστινλή. Στο πιάνο θα συνοδεύει ο ίδιος ο σύνθετης και στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Σταμάτης Κραουνάκης

 

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1838

 

Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

 

προς τα Ελληνόπουλα

  

με την Ελένη Ουζουνίδου

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 20.30

Θέατρο Κολωνού

 

 

 

Στην παράσταση συμμετέχουν και μουσικά ερμηνεύουν

Χρήστος Γεροντίδης

Σάκης Καραθανάσης

Κώστας Μπουγιώτης

Γιώργος Στιβανάκης

και ο Χάρης Φλέουρας

Στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης

Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Ξένος

Κοστούμια: Σταμάτης Κραουνάκης

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Ελένη Συροπούλου

Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

 

Προπώληση εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 5€

Η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της viva.gr, αποκλειστικά μέσω χρεωστικών/πιστωτικών καρτών.

Πώληση εισιτηρίων με μετρητά θα γίνεται δυο ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο θέατρο Κολωνού και θα αφορά στα εισιτήρια μόνο της συγκεκριμένης ημέρας.

 

Πληροφορίες

τ. 210 5284854 | www.opanda.gr

Θέατρο Κολωνού

Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Σεπόλια», Τρόλεï: No. 12 (Ζάππειο – Περιστέρι), στάση «Αρμονία», Λεωφορείο: 057 (Ομόνοια – Λόφος Σκουζέ), στάση «πλατεία Κολωνού»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »