Θέατρο
1056 views 0 comments

Σοφία Φιλιππίδου : «Το τρακ είναι για τους αρχάριους»

by on Φεβρουάριος 19, 2014
 

Στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

Γοητευμένη από την νουβέλα του Χέρμαν Μέλβιλ, η Σοφία Φιλιππίδου  κατάφερε όχι μόνο να δώσει σάρκα και οστά στον ήρωα του βιβλίου, αλλά και να υποδυθεί επιτυχώς αυτόν τον ανυπάκοο άντρα που τρελαίνει τους πάντες. Η ίδια αν και δεν ανοίγει εύκολα τα χαρτιά της, μας μιλά για τον «Μπάρτλεμπυ» και μας αποδεικνύει πως είναι από εκείνους  τους ηθοποιούς που ζουν για όσα υπάρχουν πριν από το πρώτο χειροκρότημα και μετά το τρίτο κουδούνι.

Διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία του πρωταγωνιστικού ρόλου. Μοιάζει σαν ο «Μπάρτλεμπυ» να είναι πολύ προσωπική υπόθεση…

Ακριβώς. Αυτή η παράσταση είναι ένα προσωπικό στοίχημα για μένα. Ένα ρίσκο, μέσα απ’ το οποίο ήθελα να κινηθώ ελεύθερα και να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Το θέατρο είναι ένας ωκεανός με άπειρους ρόλους που όμως χρειάζεσαι εκατό ζωές για να παίξεις όλα αυτά τα αριστουργήματα. Εγώ φέτος προτίμησα να εφεύρω το συγκεκριμένο ρόλο μέσα από τη νουβέλα που είχα διαβάσει πριν από τρία χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Κι αυτό το έργο κατάφερε να με πάει πιο πέρα και να μιλήσω καλλιτεχνικά στον εαυτό μου και στο κοινό. Δεν ήταν όμως ένα εύκολο εγχείρημα. Μπήκα για πρώτη φορά σε νέα «μονοπάτια», αφού έπρεπε να μετατρέψω το έργο σε θεατρικό με χαρακτήρες ,να βρω παραγωγό και φυσικά  θίασο.

Πως είναι να σκηνοθετείτε τον εαυτό σας ;

Δεν υπάρχει δυσκολία στο να σκηνοθετείς τον εαυτό σου και να παίζεις παράλληλα, απλά πρέπει να τα διαχωρίσεις στο μυαλό σου. Η σκηνοθεσία είναι κάτι που μου ταιριάζει διότι εμπεριέχει όλες τις μορφές τέχνης που αγαπώ. Είναι ένας σύνθετος ρόλος που προκύπτει μέσα από τις ανάγκες μου. Άλλωστε είναι κι αυτό ένα  γνώρισμα της εποχής και εν γένει της κρίσης που βιώνουμε. Διότι οι άνθρωποι μέσα από την πίεση που δέχονται αντιλαμβάνονται κατά βάθος τις ανάγκες τους και  εκφράζονται, ο καθένας  με τον  δικό του τρόπο.

Ποια φράση κλείνει μέσα της όλο το έργο ;

Η φράση που λέει συνεχώς ο Μπάρτλεμπυ : «Θα προτιμούσα όχι». Σε κάθε νέα εντολή του εργοδότη του, ο Μπάρτλεμπυ αρνείται σθεναρά επαναλαμβάνοντας την ίδια ακριβώς φράση δηλώνοντας αντίσταση απέναντι στο σύστημα . Πρόκειται άλλωστε για έναν ποιητικό ήρωα, ένα παθητικό επαναστάτη που μοιάζει με φάντασμα. Σκοτεινός,αμίλητος και ακατανόητος.

Γιατί χρησιμοποιούνται παρατσούκλια στην παράσταση ;

Τα παρατσούκλια υπάρχουν και στο βιβλίο. Ο συγγραφέας, Χέρμαν Μέλβιλ  δεν θέλει να χρησιμοποιεί ονόματα αλλά ιδιότητες των ανθρώπων. Έτσι έχουμε τους δύο γραφιάδες τον Διάνο που κοκκινίζει συνέχεια , τον Τσιμπίδα  που είναι πιο ξινός και πονάει το στομάχι του , αλλά και τον ρομαντικό Πιπέρη που φέρνει πιπερόγλυκα και επιθυμεί να γίνει συγγραφέας.

Ποια είναι η σχέση σας με την τηλεόραση ;

Έχω αρχίσει σιγά σιγά και απομακρύνομαι. Δεν βλέπω σχεδόν καθόλου εν αντιθέσει με το διαδίκτυο που το θεωρώ πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εποχή μας.

Λειτουργεί θετικά ή αρνητικά η τηλεοπτική άποψη που μπορεί να φέρει o θεατής όταν έρχεται να σας δει στο θέατρο ;

Όλα παίζουν ρόλο και φυσικά εξαρτάται από τον ίδιο τον ηθοποιό. Αν μπορέσει δηλαδή να κάνει μια υπέρβαση στη σκηνή έτσι ώστε ο κόσμος να μην βλέπει το τηλεοπτικό του πρόσωπο . Και αυτό είναι θέμα ταλέντου, εξυπνάδας και καλλιέργειας.

Μετά από τόσο χρόνια, έχετε ακόμη τρακ προτού βγείτε στη σκηνή ;

Όχι πια. Το τρακ είναι για τους αρχάριους . Έχω πολλά χρόνια να το αισθανθώ, γιατί πλέον ξέρω καλά τι θέλω να πω , προετοιμάζομαι αρκετά και είμαι πάντα έτοιμη να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Σέβομαι τόσο πολύ το κοινό που απαγορεύω στον εαυτό μου να έχει ένα τόσο ταπείνο συναίσθημα.

 

INFO

filippidou

«Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς» του Χέρμαν Μέλβιλ στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο) . Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου. Παίζουν: Αλέξανδρος Ιορδανίδης, Κώστας Καζανάς, Άκης Λυρής, Σήφης Πολυζωίδης, Ορέστης Μαυρόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου . Δευτέρα -Τρίτη στις 21:30 , Τετάρτη στις 19:00.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »