Θέατρο
1481 views 0 comments

Σταμάτης Κραουνάκης,Ελένη Ουζουνίδου και Σπείρα Σπείρα τον Ιούλιο στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

by on Μάιος 30, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού

ημείς ελευθερώσαμε»

 Θ. Κολοκοτρώνης

 

της Μαρίας Παπαδοπούλου

 

Ο Σταμάτης Κραουνάκης εμπνέεται από τον ιστορικό λόγο του Θ. Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα – την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά – και προτείνει μια ξεχωριστή μουσική παράσταση ειδικά για το θέατρο της Παλιάς Επιδαύρου.

Ο συνθέτης και σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει:

«Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μου ζήτησε να φτιάξω με την Ελένη Ουζουνίδου ένα θέμα για το Φεστιβάλ. Το μυαλό μου πήγε αμέσως σ’ ένα κείμενο που χρόνια με γυροφέρνει: το λόγο του Κολοκοτρώνη στα Ελληνόπουλα.

Με την Ουζουνίδου μας συνδέει κοινός χρόνος εργασίας σε πολλά και διαφορετικά. Αριστοφάνης, Λούλα Αναγνωστάκη, Ντάριο Φο. Γνωρίζω καλά τον ήχο και το μέτρο της.

Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο προφορικό κείμενο του Γέρου του Μωριά είναι απόλυτα χρήσιμο ν’ ακουστεί στις μέρες μας. Και μάλιστα στην καρδιά του Μωριά. Στο υπέροχο και τόσο γνώριμό μου πια αρχαίο θέατρο της, τη Μικρή Επίδαυρο.

Η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών μου συνεργατών ηθοποιών – τραγουδιστών θα συνοδεύσει με μέλος και όρχηση την εκλεκτή πρωταγωνίστρια.

Στο πιάνο θα συνοδεύσω ο ίδιος» .

Η εξαιρετική Κομοτηναία ηθοποιός, Ελένη Ουζουνίδου είχε αναφέρει στην Αrtpress σε παλαιότερη συνέντευξη της ερωτηθείσα για τη συνεργασία  τους :

«Είναι απλά μαγικά ! Ο Σταμάτης δεν είναι μόνο ένας μεγάλος συνθέτης αλλά κι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης! Επίσης έχει ένα ακόμα χάρισμα : είναι δάσκαλος ! Μπορεί να νιώσει τη ρυθμολογία των κειμένων λόγω της μεγάλης του πείρας και στη μουσική και στο θέατρο, αλλά κυρίως εξαιτίας της μεγάλης του ευφυΐας και ευαισθησίας και μ έναν μοναδικό τρόπο μπορεί να σου μεταδώσει τις σκέψεις του, το πάθος του.»

 

Ο λόγος του Κολοκοτρώνη

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στις 13 / 11 / 1838, της εφημερίδας «Αιών» αναφέρεται ότι ο Κολοκοτρώνης όταν επισκέφτηκε στις 7 Οκτωβρίου το Α΄Γυμνάσιο Αθηνών και αφού άκουσε για μιάμιση ώρα το γυμνασιάρχη Γεννάδιο ενθουσιασμένος από την ομιλία του προς τους μαθητές, ζήτησε να απευθύνει λόγο και ο ίδιος προς αυτούς.

Ο γυμνασιάρχης ενθουσιάστηκε με την ιδέα και όρισε την επόμενη μέρα και ώρα 10 την ομιλία του Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές αλλά επειδή ο χώρος ήταν μικρός επιλέχτηκε ως τόπος εκφώνησης η Πνύκα, ως πιο ευρύχωρο μέρος αλλά και ιστορικότερο αφού ως γνωστό εκεί έβγαζαν τους λόγους τους προς τους Αθηναίους πολίτες, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

Μάλιστα λέγεται ότι επειδή οι μαθητές διέδωσαν την είδηση προς τους πολίτες της Αθήνας βρέθηκε πλήθος κόσμου στην Πνύκα από διάφορα επαγγέλματα και κοινωνικές τάξεις.

Ο Κολοκοτρώνης λοιπόν περιτριγυρισμένος από όλο αυτό το πλήθος έβγαλε τον λόγο του, που πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αιών»,

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα

Σταμάτης Κραουνάκης , Ελένη Ουζουνίδου και Σπείρα Σπείρα

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

15 και 16 Ιουλίου 2016

Μουσική Σύνθεση και Διδασκαλία:Σταμάτης Κραουνάκης

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Ήχος: Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Artwork αφίσας: Δημήτρης Αρβανίτης

Παραγωγή: Ελένη Συροπούλου

Παίζουν οι: Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας

Στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας

Be the first to comment!
 
Leave a reply »