Θέατρο
946 views 0 comments

«Συνέβη και του χρόνου»-Μια ελεγεία σάτιρας για την αστική τάξη και την ηθική της, που σκηνοθετεί ο Εβρίτης Γιάννης Παρασκευόπουλος στο Βασιλικό Θέατρο

by on Δεκέμβριος 12, 2014
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Τρία ζευγάρια συναντιούνται στις κουζίνες τους τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων και μέσα από συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις αποκαλύπτουν τα κρυφά τους πάθη και τους φόβους τους στο έργο «Συνέβη και του χρόνου», που σκηνοθετεί ο Εβρίτης Γιάννης Παρασκευόπουλος και ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Βασιλικό Θέατρο  Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του Άλαν Έικμπορν, μια ελεγεία σάτιρας για την αστική τάξη και την ηθική της, που, παράλληλα με το γέλιο προσφέρει προβληματισμό και συγκίνηση.. Η μανία για επαγγελματική ανέλιξη και κοινωνική καταξίωση, η αποξένωση και η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν τα θέματα της σπαρταριστής αυτής κωμωδίας

PP0718J0003v03[1]

                            Βαρβαρότητα, όνειρα και φιλοδοξίες

«Το έργο του Άλαν Έικμπορν Συνέβη και του χρόνου ή Absurd Person Singular, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, αρχίζει σαν μια ανώδυνη κωμωδία καταστάσεων και τελειώνει σαν ένα επώδυνο αστικό δράμα. Ο συγγραφέας, τοποθετώντας τη δράση του έργου σε τρεις διαδοχικές παραμονές Χριστουγέννων, μας παρουσιάζει τις σχέσεις τριών ζευγαριών και τον τρόπο με τον οποίο το καθένα από αυτά εξελίσσεται. Οι έξι άνθρωποι που εμφανίζονται επί σκηνής επικοινωνούν την αγωνία τους να ανέλθουν κοινωνικά ή να παραμείνουν στην τάξη στην όποια ανήκουν. Εκθέτουν τα προσωπικά τους προβλήματα, εκμυστηρεύονται τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, απελπίζονται, βοηθούν ο ένας τον άλλον ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν, θυμώνουν, γιορτάζουν, σπαράζουν, σπαράσσονται και μας κάνουν να σπαρταράμε στα γέλια» τονίζει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Παρασκευόπουλος  και προσθέτει:
«Όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε θεατρικό έργο.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει το Συνέβη και του χρόνου να ξεχωρίζει;
Όλα όσα συμβαίνουν στις παραμονές των Χριστουγέννων θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε στα στολισμένα σαλόνια ή στις λαμπερές τραπεζαρίες των σπιτιών στα οποία κυριαρχεί ο φασισμός της χαράς των εορτών. Ο Έιμπορν, όμως, επιλέγει να μεταφέρει τη δράση του έργου του τις κουζίνες των σπιτιών αυτών. Εκεί όπου οι χαρακτήρες πετάνε τις μάσκες και χάνουν την ευγένεια τους. Εκεί όπου δεν υπάρχουν τυπικότητες και που το παρεμπιπτόντως γίνεται τελικά το σημαντικό. Εκεί που οι άνθρωποι αποκαλύπτουν αυτό που τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια κρύβουν».

Αναφερόμενος στην ματιά του συγγραφέα τόνισε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίες κινείται το έργο: την βαρβαρότητα, των αντρών απέναντι στις γυναίκες, τη γυναικεία βαρβαρότητα απέναντι στους άντρες αλλά και αυτήν που βιώνουμε όλοι εμείς από τον υλικό κόσμο. «Το βασικό πρόβλημα αλλά και η πρόκληση ταυτόχρονα ήταν αυτό που λέγεται αγγλικό φλέγμα, που συνοψίζεται στη λέξη whit. Που σημαίνει λέω λιγότερα από αυτά που ξέρω. Το αντίθετο λοιπόν από την ελληνική νοοτροπία, που λέμε πολλά περισσότερα από αυτά που ξέρουμε

PP0718J0003v22[1]

Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι, τα σκηνικά και κοστούμια της Σοφίας Παπαδοπούλου, η επιμέλεια κίνησης του Κώστα Γεράρδου, η μουσική επιμέλεια του Κοσμά Ευφραιμίδη, η επεξεργασία τραγουδιών του Μάνου Μυλωνάκη, οι φωτισμοί του Στράτου Κουτράκη.

 Παίζουν: Λουκία Βασιλείου, Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Χρίστος Στυλιανού και Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Βιογραφικό:

D00174v07[1]

Γιάννης Παρασκευόπουλος, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός

Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1971. Κατάγεται από το Βάλτο Ορεστιάδας

Σπουδές: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ. Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού Νέες Μορφές. Έχει διδάξει στη ΧΑΝΘ, στις Νέες Μορφές, στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, στην 4η και στην 7η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου, στη Διεθνή Συνάντηση Δραματικών Σχολών στη Σινάια της Ρουμανίας, στην ΙΧ Συνάντηση Δραματικών Σχολών Λατινικής Αμερικής στην πόλη του Μεξικό και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ως ηθοποιός έπαιξε σε παραστάσεις των: Μ. Κιτσοπούλου, Β. Γεωργιάδου, J. Burket, Α. Μίγκα, Μ. Μπεκρή, Γ. Ρήγα, Β. Μπακάκου, Ν. Κοντούρη, Ν. Τσακίρογλου, Χ. Χατζηβασιλείου, Γ. Μαργαρίτη. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τις Νέες Μορφές, το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο Κραιόβας της Ρουμανίας, σε έργα των Ευριπίδη, Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Ζαρύ, Κέην, Ξενόπουλου, Στάικου, Τριβιζά, Αριστοφάνη κ.ά.

INFO:

Βασιλικό Θέατρο

Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη (λαϊκή): 18.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19:15

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό εισιτήριο: 15€
Εκπτωτικό εισιτήριο (φοιτητές, Άτομα άνω των 65 ετών): 10€
Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη- Πέμπτη): Γενική είσοδος 10€

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Be the first to comment!
 
Leave a reply »