Θέατρο
849 views 0 comments

«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Μάρτιος 27, 2014
 

«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας,  που χαρακτηρίστηκε καινοτόμο για την εποχή του,  θα παρουσιασθεί σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη στην Αλεξανδρούπολη σε δύο παραστάσεις.

Η πρώτη διοργανώνεται από  Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Έβρου και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 21:30, στο Δημοτικό Θέατρο με την υποστήριξη του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Τιμή εισιτηρίου: 10€- Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης

14ec5da655de274a[1]

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, στις 9.30 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο ,για τους μαθητές των Λυκείων της περιοχής στο πλαίσιο των δράσεων τέχνης του Μάρτη της Ισότητας από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της ΠΑ.Μ.Θ. σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Έβρου.
Υπόθεση του έργου
Πρόκειται για ένα σπάνιο ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο σημαντικά της λογοτεχνίας μας, που εκτυλίσσεται στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της μητέρας του συγγραφέα να σώσει από το θάνατο το φιλάσθενο μικρό της κορίτσι.
Οι ενοχές της, ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Και όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της κατά τα άλλα, ευσεβούς μητέρας τους.
Όταν, ύστερα από πολλά χρόνια, επιστρέφει από τη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη Δεσποινιώ, τη μητέρα του το τραγικό μυστικό της.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

images[8]

 «Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά και δεικνύει, σ΄ αυτό το αριστουργηματικό κείμενο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από και προς τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του. Ενός πνεύματος που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού, τα οποία συγκροτούν ένα αυτοτελές σύμπαν που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.»

Σε αυτό το οικογενειακό δράμα, που εκτυλίσσεται στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, πρωταγωνιστούν οι  ηθοποιοί Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και Ρένα Κυπριώτη.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »