Θέατρο
1237 views 0 comments

«Φτου πιπέρι» στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Ένα πονηρό σεργιάνι με λαϊκά γαμοτράγουδα και πικάντικα παραμύθια

by on Φεβρουάριος 13, 2014
 

Ανθή Θάνου: «Το παραμύθι λειτουργεί  λυτρωτικά στην ψυχή του ανθρώπου»

Στη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το Τριώδιο άνοιξε, οι μασκαράδες εμφανίζονται σιγά σιγά στους δρόμους των πόλεων και τα πειράγματα μεταξύ τους και με τους περαστικούς πληθαίνουν  προσπαθώντας να δώσουν μια άλλη πολύχρωμη διάσταση στο γκρίζο σκηνικό των ημερών.

Χρώμα και φως στο μουντό τοπίο της καθημερινότητας μας, θα προσπαθήσουν να δώσουν για λίγες ώρες και η παραμυθού Ανθή Θάνου με το μουσικό Παναγιώτη Κούλελη, οι οποίοι μας καλούν να πούμε  «Φτου πιπέρι»  συμμετέχοντας  σ΄ ένα πονηρό σεργιάνι, στο Εθνολογικό Μουσείο  Θράκης την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου,  μέσα από πικάντικες ιστορίες, ερωτικά παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις και μας προτρέπουν να χαρούμε τον ερχομό της Αποκριάς, μια ανάσα μια στιγμή, με αθυροστομίες που μόνο τώρα επιτρέπονται..

Λαϊκά γαμοτράγουδα, πιπεράτα παραμύθια και μασάλια όλα τσ΄ Αποκριάς για τους τολμηρούς αλλά και  για τους ντροπαλούς, που  αυτές τις μέρες μπορούν λιγάκι να  παρεκτραπούν χωρίς κάποιος να τους παρεξηγήσει …

Ευκαιρία όλοι να διασκεδάσουμε  με την Αλιμπέχ  που προσπαθεί να αντισταθεί στην αποπλάνηση από τον πανούργο Ρούστικο, να γελάσουμε με την  όμορφη χανούμισσα που σκαρφίζεται γυναικεία τεχνάσματα για να πετύχει το σκοπό της αλλά και την Αθοπετού και την πονηρή νονά της που θα επιχειρήσουν να μας κάνουν να αλλάξουμε τη γνώμη μας για τη Σταχτοπούτα…

Η Ανθή Θάνου μίλησε στην artpress για την παράσταση  και το ταξίδι της στο συναρπαστικό κόσμο των παραμυθιών.

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε την Κυριακή;

Την Κυριακή θα πούμε πιπεράτα παραμύθια  και μασλάτια όλα πικάντικα, ευτράπελα,  πονηρά έτσι όπως το θέλει η παράδοσή μας, αφού λένε ότι όταν ανοίξει το Τριώδιο και για τρεις εβδομάδες επιτρέπονται αθυροστομίες και πειράγματα. Οδηγός της παράστασης τα γαμοτράγουδα από διάφορες περιοχές της χώρας μας, από την Μυτιλήνη, τη Κοζάνη, τον Τύρναβο και άλλα μέρη όπου αναβιώνουν με ξεχωριστό τρόπο παμπάλαια έθιμα.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των θεατών σ΄ αυτό το πονηρό σεργιάνι που τους καλείτε να συμμετάσχουν;

Το πρώτο πράγμα που νιώθουν οι θεατές είναι ξάφνιασμα, ύστερα χαμογελούν και στο τέλος δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι και τραγουδούν μαζί μας, κάνουν σχόλια, χαίρονται από καρδιάς …και στους δύσκολους και τρομακτικούς καιρούς που ζούμε έχουμε ανάγκη από γέλιο αισιοδοξία και χαρά.

πιπερι

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αλλάξετε επαγγελματική ρότα και να ασχοληθείτε με τα παραμύθια και την αφήγηση ;

Η αγάπη για τα παραμύθια και τους μύθους νομίζω πως με έσπρωξαν σ αυτό το θαυμάσιο περιβόλι της αφήγησης. Μεγάλωσα σ ένα σπίτι που όλοι ιστορούσαν άλλος παραμύθια άλλος βιωματικές ιστορίες άλλος  τραγούδια, έτσι η διαδικασία δεν μου ήταν άγνωστη. Το συναίσθημα της λύτρωσης  που έρχονταν με το τέλος του παραμυθιού  μου ήταν οικείο. Εξάλλου στα λίγα χρόνια που δούλεψα σε σχολείο έβλεπα πως κάθε φορά που σκάλιζα τη μνήμη μου και έλεγα ένα από εκείνα τα παραμύθια που χα ακούσει μικρή κάτι μαγικό συνέβαινε μέσα στη τάξη. Μάτια μεγάλα , ησυχία που την έκοβες με το μαχαίρι, ανάσες βαθιές, ανάσες  ανακούφισης, γέλιο, συμμετοχή κ η φαντασία να καλπάζει.

Τι είναι το παραμύθι και τι είναι για σας τα παραμύθια;

Ο Γιούνγκ λέει ότι τα παραμύθια είναι όνειρα του συλλογικού ασυνείδητου. Για μένα τα παραμύθια είναι ένας κήπος μοσχομυριστός  με λογιώ το λογιώ τα λουλούδια , κάποιοι στέκονται από μακριά και αγναντεύουν το κήπο κάποιοι λαχταράνε να δουν το κάθε λουλούδι και να το θαυμάσουν ,να το μυρίσουν , ίσως και να γευτούν τις δροσοσταλίδες που κρέμονται στα πέταλα τους. Εγώ θέλησα να εξερευνήσω αυτό τον κήπο και χρόνια τώρα αυτό κάνω. Κάθε παραμύθι ένα  λουλούδι με άρωμα, χρώμα και σχήμα ξεχωριστό ,ανθίζει  στο στόμα του παραμυθά  και  μιλάει  για τον έρωτα ,την αγάπη ,το θάνατο, τις δυσκολίες της ζωής. Όλοι και όλα χωράνε μέσα σ ένα παραμύθι και όνειρα και επιθυμίες και λάθη και συγχώρεση…

Η αφήγηση είναι τέχνη;

Η αφήγηση είναι  μια παλιά τέχνη  που ανθίζει σε μια νέα εποχή.  Τέχνη φτωχή στηρίζεται στο λόγο και μόνο σ αυτόν, δεν υπάρχουν σκηνικά, κουστούμια  … υπάρχει μόνο το παραμύθι και το κοινό, που θα ταξιδέψει με τον αφηγητή.  Το ακροατήριο  θα φτιάξει τις δικές του εικόνες ακούγοντας την ιστορία, θα δημιουργήσει τη δική του «κινηματογραφική ταινία».

Θα πρέπει κανείς να μαθητεύσει για να μάθει αυτή την τέχνη, να κοπιάσει, να γίνει κάλφας, όπως πολλές φορές έχω πει, να μάθει όχι μόνο να ακούει αλλά και να αφουγκράζεται το παραμύθι και τις ανάγκες της εποχής και του κοινού.

Ποια ιδιαίτερα προσόντα διακρίνουν έναν αφηγητή- παραμυθά;

Η αγάπη για το παραμύθι είναι το πρώτο και σημαντικότερο προσόν ενός αφηγητή, ύστερα έρχεται η καλή μνήμη, που είναι και αυτή  απαραίτητη για τον παραμυθά,  όπως και η καλή άρθρωση. Ο αφηγητής επίσης  επιστρατεύει   ολόκληρη μιμική με χειρονομίες και γκριμάτσες για να ζωντανέψει  το παραμύθι.

Πώς μπορεί ο αφηγητής να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού του;

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή της εικόνας. Έχουμε ξεχάσει να ακούμε. Αυτό κάνει την τέχνη του αφηγητή ακόμα δυσκολότερη. Πώς να κρατήσεις το ενδιαφέρον αμείωτο, πώς  να μαγέψεις το κοινό. Θαρρώ πως σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή τη διαδικασία της επικοινωνίας  είναι η σωστή επιλογή των παραμυθιών. Τα παραμύθια έτσι κ αλλιώς έχουν δύναμη μεγάλη .Η  τεχνική του αφηγητή έρχεται να τα ζωντανέψει να τους δώσει ρυθμό, πνοή, να τους δώσει ζωή. Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από μικρά διαλλείματα  με ένα λάχνισμα ένα παιχνίδι ένα τραγούδι.

Ο αφηγητής πρέπει να πιστεύει πολύ το παραμύθι, να το μεταφέρει σαν το πιο σπουδαίο πράγμα,που θα μπορούσε να πει εκείνη τη στιγμή!!!

Τι κρύβεται πίσω από τον απλοϊκό και συγχρόνως σοφό, εύθραυστο κι όμως αθάνατο λόγο ενός μαγικού παραμυθιού;

Ψέματα και αλήθεια… Έτσι είναι τα παραμύθια;

Τα παραμύθια πραγματεύονται αλήθειες μ ΄ένα μη πραγματικό τρόπο.  Οι δυσκολίες της ζωής, ο έρωτας, ο θάνατος, οι κρυφές επιθυμίες μας, οι πιο σκοτεινές σκέψεις μας παρουσιάζονται  στα παραμύθια μέσα από σύμβολα. Το παραμύθι λειτουργεί  λυτρωτικά στην ψυχή του ανθρώπου, μαλακώνει την οργή, το φόβο, δυναμώνει την ελπίδα, την αισιοδοξία , μπορούμε και μεις να παλέψουμε τους δικούς μας δράκους-φόβους και να βγούμε νικητές!!!

Μοιάζουν τα παραμύθια απλοϊκές ιστορίες ..είναι όμως στ αλήθεια λόγος αθάνατος, αφού καταφέρνει αιώνες να επιβιώνει και να συγκινεί με την απλότητά του!!!

Συμφωνούν όλοι από την αρχή του παραμυθιού και συναινούν να ακουστεί μια ιστορία που κανένας δεν ξέρει ούτε που έγινε, ούτε πότε, ούτε με ποιους ακριβώς. Αυτή όμως είναι η μαγεία των παραμυθιών γιατί μπορούν και στο  σήμερα να μας  αγγίζουν και η δύναμή τους, που έρχεται   από το παρελθόν,  φτάνει στο παρόν και με σιδερένια παπούτσια πορεύεται  στο μέλλον.

Αρκεί να είσαι ανοιχτός και να ακούς τα παραμύθια με την καρδιά κι  όχι με το νου και αυτά ξέρουν να σε ταξιδέψουν και να σε ημερέψουν.

Ακούραστος σύντροφος σας στο ταξίδι που σας οδηγούν τα παραμύθια ο μουσικός Παναγιώτης Κούλελης. Ποιος ο ρόλος της μουσικής στη διαδικασία της αφήγησης των παραμυθιών;

Η μουσική συντροφεύει τα παραμύθια και τους ήρωες στα δύσκολα μονοπάτια που πορεύονται . Λαλεί με το δικό της τρόπο τα κατορθώματα τους!!! Η μουσική υπογραμμίζει το συναίσθημα που γενούν τα λόγια και το δυναμώνει. Είναι η μουσική η ανάσα του

Τα τελευταία χρόνια έχετε συνεργαστεί με αρκετά μουσεία ,ανάμεσα τους και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Πως προέκυψε η συνεργασία;

Η συνεργασία μας με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ξεκίνησε σαν … παραμύθι … κάποτε βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη και επισκεφτήκαμε το Μουσείο. Έτυχε να έχουν κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιδιά και μεις κάτσαμε μαζί τους και τους είπαμε παραμύθια… Αυτό ήταν. Η κυρία Γιαννακίδου ζήτησε τα τηλεφωνά μας και από τότε πολλές φορές μας κάλεσε στο Μουσείο και αφηγηθήκαμε σε μικρούς και μεγάλους.

Τα μουσεία ως ιδιαίτεροι χώροι υποβάλλουν σε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αφηγητή και κοινό;

Το μουσείο είναι χώρος μνήμης, είναι  ο χώρος που θα ξεδιπλωθεί το κουβάρι  των παραμυθιών. Ο παραμυθάς είναι κι αυτός κουβαλητής μνήμης, κουβαλάει ένα σακί παραμύθια-μνήμες. Τα αντικείμενα από τις προθήκες ζωντανεύουν στα χέρια των ηρώων του παραμυθιού γίνονται μαγικά για λίγο μέχρι να τελειώσει το παραμύθι και να χάσουν και πάλι τη λάμψη τους.

 

Η παραμυθού Ανθή Θάνου και ο μουσικός Παναγιώτης Κούλελης

πιπερι3

 

Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1999 δημιουργεί  την ομάδα «Τρισεύγενοι»  και μπαίνει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της αφήγησης.

Από το 2002 αφηγείται επαγγελματικά σε συνεργασία πάντα με τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτο μουσικό, που τη συντροφεύει στη ζωή και στα παραμύθια.

Οι δύο τους συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζονται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιώντας  προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες
με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα,  Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου , Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή παραμυθιού στη  Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών, Κοζάνης κ.α) και στο εξωτερικό (στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο)

Συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά  συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο.

Η Ανθή και ο Παναγιώτης ταξιδεύουν, αφηγούνται, συλλέγουν παραμύθια.

Διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσουν την τέχνη τους και να μοιραστούν ιστορίες με άλλους.

Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος  Όμιλος Φίλων Αφήγησης)  και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο τους CD «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON»  και το 2013 «το Δαφνοκούκουτσο» βιβλίο- CD από τις εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ».

 

INFO

«Φτου πιπέρι»

Ένα πονηρό σεργιάνι με λαϊκά γαμοτράγουδα και πικάντικα παραμύθια

Μια παράσταση αυστηρά για ενήλικες!

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:30 μ.μ.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Γενική Είσοδος : 5€

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »