Θέατρο
941 views 0 comments

10 CM UPdated από τη θεατρική ομάδα Patari Project στο Θέατρο Όλβιο

by on Νοέμβριος 4, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Μετά την απροσδόκητη επιτυχία της παράστασης 10 CM UP σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα και Ζάκυνθο ,η θεατρική ομάδα Patari Project παρουσιάζει την παράστασή 10 CM UPdated.

Οι Patari Project αποδομούν και ανασυνθέτουν την περσινή παράσταση και παρουσιάζουν ανανεωμένες τις ιστορίες τριών αντρών τριών κρίσιμων εποχών
του ’30 του ’60 και του σήμερα μέσα από ένα συναρπαστικό είδος θεάτρου.

8 ηθοποιοί σε 3 εξέδρες, χτίζουν τον χώρο, τον χρόνο, τα σκηνικά, τους ήχους και τα οπτικά εφέ της παράστασης με μοναδικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους….κι όλα αυτά δέκα εκατοστά από το έδαφος.

3 εποχές, 3 διαφορετικές και ταυτόχρονα ίδιες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από ένα μείγμα κωμωδίας, νοσταλγίας, συγκίνησης και αισιοδοξίας .

Οι Patari Project είναι μια ομάδα νέων ηθοποιών που μετά από κάποια χρόνια κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας ξαναβρέθηκαν μαζί το 2012 με αφορμή την “πλατφόρμα, μια θεατρική τεχνική που για σκηνικό χώρο χρησιμοποιεί πλατφόρμες (πατάρια) περιορισμένου μεγέθους με ύψος μόλις δέκα εκατοστά. Οι πλατφόρμες αυτές εξυπηρετούν την ιδέα της ανύψωσης των ηθοποιών και του θεατρικού δρώμενου από το έδαφος, δημιουργώντας ‘νησίδες’ πάνω στις οποίες οι ερμηνευτές πρέπει να επικοινωνήσουν την ιστορία τους. Οι ηθοποιοί καλούνται με τα σώματα και τις φωνές τους να δημιουργήσουν εικόνες, ρυθμούς, τοπία, χαρακτήρες, σενάρια…ολόκληρους κόσμους!

Η σκηνοθέτις της παράστασης Σοφία Πάσχου σημειώνει:

“Η αναγκαιότητα είναι η μητέρα πάσης επινόησης”

«Ανακάλυψα για πρώτη φορά την τεχνική της πλατφόρμας στο δεύτερο έτος της φοίτησής μου στη σχολή LISPA στο Λονδίνο. Αμέσως ήξερα ότι επρόκειτο να είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου ζωή. Ένιωσα ενθουσιασμό και περιέργεια:

-Πώς μπορεί κανείς να πει μια ιστορία σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο;

-Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις δομικές δυσκολίες αυτής της φόρμας σε πλεονεκτήματα;

Η πρόκληση που παρουσιάζει η πλατφόρμα ως τεχνική είναι συναρπαστική και αποτελεί πηγή έμπνευσης, διότι, όταν συναντά κανείς περιορισμούς, αναλαμβάνει δράση η δημιουργική φαντασία του. Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μία πλατφόρμα διαστάσεων 1x 160cm μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές τους. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και στους συναδέλφους τους. Σε μία περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, έχοντας για στήριγμα μονάχα τους εαυτούς μας και αυτό που ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ως μονάδα ενός ευρύτερου συνόλου, η πλατφόρμα μιλάει εκ μέρους μας. Αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά δημοκρατικό θέατρο, ένα θέατρο που μπορούμε να το πάμε παντού και μέσα σε αυτό να δημιουργήσουμε όποιον κόσμο επιθυμούμε».

 

Η ταυτότητα της παράστασης

παταρι2 

10 CM UPdated.

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Ηθοποιοί: Μαριάννα Βαρβιάνη, Γιάννης Γιαννούλης Γιάννης Διαμαντής, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Αγγελική Μαχαίρα, , Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου, Υβόννη Τζάθα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Γιαννούλης
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Κατασκευή Σκηνικών: Άγγελος Καρύδης
Κοστούμια: Handmade Sali
Φωτογραφία , Σχεδιασμός – Εκτέλεση Αφίσας: Κική Παπαδοπούλου

 Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22:00 και κάθε Παρασκευή στις 23:00.

Θέατρο Όλβιο
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7
(πλησίον Μετρό Κεραμεικού)
Τηλ.: 210 3414118 (ώρες κρατήσεων 17:00-21:00)
Διάρκεια: 60′

Be the first to comment!
 
Leave a reply »