425 views 0 comments

Θράκη-Μέγαρο Μουσικής Αθηνών : Ένα συναρπαστικό ταξίδι με «άμαξα πολυτελείας»

by on Ιανουάριος 30, 2018
 

Τα σπουδαία μνημεία της Θράκης θα αποκαλύψει ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος «ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας» στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου ως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου, στη διάρκεια διάλεξής του που διοργανώνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγοντας ένα νέο κύκλο ομιλιών στη συνεργασία τους για το έτος 2018, με τίτλο: «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των τριών διαλέξεων όπου κορυφαίοι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν το πανόραμα των μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος τριών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας: της Εγνατίας Οδού, της Ολυμπίας Οδού και της Νέας Οδού. Οι κ.κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Λάζαρος Κολώνας, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Ροζίνα Κολώνια, τέως Έφορος Αρχαιοτήτων θα φωτίσουν τα μνημεία όλων των περιόδων που περιβάλλουν τους αυτοκινητοδρόμους, ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους.
« Στόχος του φετινού κύκλου ομιλιών είναι να τονίσουμε τη συμβολή των αυτοκινητοδρόμων στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, αλλά και τη σύνδεση των μνημείων με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του «Διαζώματος».
Ταξιδεύοντας στην αρχαία Εγνατία οδό από την Τόπειρο του Νέστου ως την Πλωτινόπολη του Έβρου διοργανωτές και κοινό θα επιχειρήσουν να γνωρίσουν τα μνημεία της Θράκης. Πριν από το «ταξίδι» θα δοθούν πληροφορίες για την Εγνατία, τους σταθμούς και τις πόλεις από τις οποίες διέρχεται. Τα μνημεία και οι χώροι που θα συναντήσουν σε μικρές ή
μεγαλύτερες αποστάσεις από την Εγνατία οδό, βρίσκονται στις πεδινές περιοχές Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, στην παράκτια ζώνη των θρακικών παραλίων και στους ορεινούς τόπους της Ροδόπης. Θα γνωρίσουν νεολιθικούς οικισμούς, θρακικές ακροπόλεις, μεγαλιθικούς τάφους και βραχογραφίες. Θα επισκεφθούν τις ελληνικές πόλεις των παραλίων, τους μακεδονικούς τάφους της ενδοχώρας και θα σταματήσουν στις ρωμαϊκές και βυζαντινές πόλεις πάνω στον άξονα της Εγνατίας. Θα ανέβουν σε φρούρια ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου, σε ιερά του Ήρωα Ιππέα και του Μίθρα και στα μοναστήρια του Παπικίου Όρους. Θα δουν βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς, μουσουλμανικά μνημεία και κτήρια παραδοσιακών οικισμών της Θράκης. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στον ταφικό τύμβο των αμαξών και των αλόγων. Η σταδιακή ένταξη πολλών από τα μνημεία αυτά στο Πρόγραμμα Πολιτιστική Διαδρομή «VIA EGNATIA» θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.
Μετά το πέρας της διάλεξης, ακολουθεί ένα μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με οδηγούς τους καλλιτέχνες: Θανάση Γκαϊφύλλια, Χαλήλ Μουσταφά, Ευαγγελία Τζιαμπάζη, Γιώργο Φραντζολά, Βασίλη Ευφροσυνίδη, Δημήτρη Ευφροσυνίδη και Τάσο Καπζάλα.

Ο Διαμαντής Στεφάνου Τριαντάφυλλος διενήργησε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο σημαντικές θεωρούνται οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας και σε ταφικούς τύμβους των περιοχών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου. Η τελευταία του ανασκαφή έγινε στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον τύμβο των αμαξών και των αλόγων.
Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τις πρώην Νομαρχίες της Θράκης για την προβολή των μνημείων της αρχαίας Θράκης με διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφιών και εκμαγείων, που οργανώθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκθέσεις, ανακοινώσεις, άρθρα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες και αρχαιολογικά περιοδικά. Υπήρξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού σε δυο διεθνείς συνδιασκέψεις της UNESCO, στην Καμπούλ και στο Παρίσι, για την προστασία των μνημείων του Αφγανιστάν. Είναι μέλος επιστημονικών φορέων εγνωσμένου κύρους (Διεθνής Επιτροπή Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνής Ακαδημία των Μεδίκων της Φλωρεντίας, Ινστιτούτο Θρακολογίας της Βουλγαρίας κ.ά.).

      Μουσικό οδοιπορικό

Μουσικό δρώμενο, ένα μουσικό οδοιπορικό στην ανθρωπογεωγραφία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με οδηγό τον Θανάση Γκαϊφύλλια που παρέα με τον φλαουτοσαξοφωνίστα Τάσο Καπζάλα από την Κομοτηνή, περιδιαβαίνουν τους πέντε νομούς της περιφέρεια για να συναντήσουν φίλους, που ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, θα καταθέσουν την αγάπη τους για την ποίηση και τη μουσική.

Το ταξίδι ξεκινάει από το Σουφλί του Έβρου που είναι η γενέτειρα του Θανάση και θα μας τραγουδήσει «Το πατρικό μου σπίτι» σε ποίηση του Θανάση Τζούλη.
Ταξιδεύοντας δυτικά θα περάσουν στον νομό Ροδόπης όπου θα συναντήσουν τον Χαλήλ Μουσταφά που θα τραγουδήσει την «Τζεμιλέ». Ένα ποίημα του Νίκου Καρύδη μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Στη συνέχεια μαζί με τον Θανάση θα τραγουδήσουν «Το τραγούδι της τιμής» (Namus Belasi) του Cem Karaca. Πρώτα ο Χαλήλ θα τραγουδάει στα Τούρκικα και μετά ο Θανάσης την Ελληνική μετάφραση που έκανε ο ίδιος. Πιο δυτικά, καθώς θα ταξιδεύουν δίπλα από τις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας και μέχρι να φτάσουν στην Ξάνθη, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας θα αφηγηθεί τραγουδιστά την «Ιστορία του Διομήδη».
Στην Ξάνθη θα συναντήσουν τον μουσικό φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά, ο οποίος πρώτα θα τραγουδήσει «Το φάντασμα του Πλάτωνα», που είναι ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά του ποιήματος “What Then?” του William Butler Yeats και στη συνέχεια το τραγούδι του «Ωκεανός» που θα το μοιραστεί με τη Λία Τζιαμπάζη. Κι έτσι το τραγούδι θα γίνει γέφυρα για να περάσουμε στο νομό Δράμας. Η Λία Τζιαμπάζη θα τραγουδήσει την «Όμορφη ζωή» του Θοδωρή Ξυδιά και τον «Γλάρο» των Σακελλάριου-Χατζιδάκι. Και μετά τη Δράμα το κοινό θα «κατηφορίσει» προς τη θάλασσα για να φτάσει στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού που είναι η Καβάλα. Εκεί θα συναντήσουν τα αδέρφια Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη που θα τραγουδήσουν δύο δικά τους τραγούδια. Το «Κάθε πρωί», βασισμένο στην ποίηση και την προσωπικότητα του Μίλτου Σαχτούρη και «Τα άφταστα».
Στο τέλος όλοι μαζί θα τραγουδήσουν τις «Ματιές» που έγραψε ο καβαλιώτης ποιητής Πάνος Καρανίκας και μελοποίησε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

INFO:
Πολιτιστική διαδρομή «VIA EGNATIA»
MEGARON PLUS
Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Κύκλος: «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού»
«Ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου έως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου, θα ανακαλύψουμε τα μνημεία της Θράκης»
Ομιλητής: Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Προλογίζει και συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Μουσικό οδοιπορικό στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη σε επιμέλεια Θανάση Γκαϊφύλλια
Χώρος: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
6 Φεβρουαρίου 2018/19:00
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ
Για περισσότερες πληροφορίες
Τηλ. 210 72.82.333
www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/

Be the first to comment!
 
Leave a reply »