815 views 0 comments

Το ανήσυχο Pneuma του Αποστόλη Ιτσκούδη βρήκε καταφύγιο στην ArtZone 42 Gallery

by on Φεβρουάριος 25, 2018
 

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Την καινούργια του δουλειά που αφορά πρόσωπα – πορτραίτα που μοιάζουν να υπάρχουν και να μην υπάρχουν, σαν ζωντανοί – νεκροί, σαν να έρχονται ή (και) να φεύγουν, σαν να γεννιούνται ή να πεθαίνουν , εκθέτει ο εξαιρετικός ζωγράφος Αποστόλης Ιτσκούδης , με τίτλο Pneuma , στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.
«Ως άλλα αραχνοΰφαντα εργόχειρα, πέπλα υφασμένα ζωγραφικά με ευχέρεια τόσο εμφανή στην χειρονομία και πληθωρικότητα τόσο εντυπωσιακή στο χρώμα – το οποίο σχεδόν φαίνεται να βυθίζεται έντεχνα στον καμβά αναβλύζοντας διάσπαρτα έντονους χρωματικούς λεκέδες – τα πορτραίτα του Αποστόλη Ιτσκούδη αναδύονται νοσταλγικά μέσα από την αχλή του παρελθόντος σαν τα απομεινάρια μιας άλλης ζωής, σαν τις αναμνήσεις ενός κόσμου που κάποτε υπήρξε, σαν τις χαμένες εικόνες μιας αλλοτινής εποχής. Πρόσωπα οικεία μεν, άγνωστα δε, όπως αυτά των συγγενών και φίλων σε παλιές ασπρόμαυρες ή ξεθωριασμένες φωτογραφίες που κρατάμε ευλαβικά αποθηκευμένες στα συρτάρια του συλλογικού υποσυνείδητου μιας γενιάς που χειρίζεται με δεξιοτεχνία και μέγιστη εξοικείωση την σύγχρονη ψηφιακή εικόνα, την τόσο επίπλαστη και εφήμερη. Πρόσωπα που η ζωγραφική διαδικασία επαναφέρει ρητά στο προσκήνιο, οπτικά ερεθίσματα του καλλιτέχνη που επανέρχονται να βρουν τη θέση τους στον καινούριο κόσμο ως επαναπροσδιορισμένο βίωμα δικό του, ως συνομιλία, ως συνάντηση.», σημειώνει μεταξύ άλλων η επιμελήτρια της έκθεσης Δόμνας Χανουμίδου αναφορικά με τη δουλειά του Αποστόλη Ιτσκούδη και προσθέτει:

 


«Και πίσω από τα πρόσωπα, ιστορίες, άγνωστες, υποτιθέμενες, δανεικές ή αληθινές – ποιος να γνωρίζει άραγε; Ιστορίες ανθρώπων που ο Ιτσκούδης με την εικαστική γραφή του αναμοχλεύει διακριτικά. Αναζητά την ταυτότητά τους, προσπαθεί να αφουγκραστεί το λόγο τους, να ανασυνθέσει το βλέμμα τους, να μαντέψει το συναίσθημα που κρύβει η παγωμένη στο χρόνο έκφραση του προσώπου τους, μέσα σε ένα φόντο που παραμένει, καθόλου τυχαία, ουδέτερο, αχνό και ομιχλώδες, ακόμη και όταν χρωματικά είναι εκθαμβωτικό. Πρόσωπα αποκομμένα ευλαβικά από το περιβάλλον τους, μετέωρα ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, στη νέα ζωή που τους προσφέρεται αφειδώς δια χειρός του καλλιτέχνη και στο θάνατο, τον αδυσώπητο, μακάβριο χρόνο που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Μορφές υπερβατικές που μοιάζουν να αιωρούνται ως αύρα απόκοσμη σε μια διάσταση μεταφυσική. Παρατηρητές σιωπηλοί και ανέκφραστοι του φυσικού κόσμου. Διότι τα πρόσωπα αυτά, αέρινα όντα, χωρίς πια σάρκα και οστά, ενυπάρχουν εγκλωβισμένα στη σφαίρα του φαντασιακού, αν όχι και του υπερφυσικού.»


« Συνομιλία με το μέσα μας»
«Η πράξη της ζωγραφικής είναι κάτι σαν την προσευχή. Συνομιλία με το θείο, το ιερό, το μέσα μας. Η υπέρβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη. Μια αναζήτηση. Άραγε τι ψάχνουμε να βρούμε; Ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε; Αναζητούμε μιαν αλήθεια. “ Δεν ζωγραφίζουμε για μαθητές σχεδίου ή ιστορικούς αλλά για ανθρώπινα πλάσματα” είχε πεί κάποτε ο Rothko. Μέσα από τη ζωγραφική το κορμί ανασταίνεται. Κοπιάζει με μόχθο να σταθεί απέναντι στην “εικόνα”. Το μυαλό σωπαίνει. Δύσκολο πράγμα… πόσο μάλλον στις μέρες μας. Δίνει τη θέση του στο βλέμμα, που άλλοτε ηρεμεί και άλλοτε εκρήγνυται κάνοντας να φωτίσει αυτή τη “σκοτεινή” πλάνη που μας περιβάλλει. Είναι μια γέννηση και η γέννηση είναι ζωή.», λέει ο ζωγράφος μιλώντας στην artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό.

 

 

Ο Αποστόλης Ιτσκούδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1985. Διδάχτηκε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο των Ν. Χριστοφοράκη και Λ. Μαρτζούκου (2003-2005). Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Η πέμπτη του ατομική παρουσιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42.

Pneuma (2017 – 2018)

 

 

INFO
Γκαλερί Art Zone 42.
Εγκαίνια : Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 8.00 μμ.
Διάρκεια: 8 έως τις 31 Μαρτίου 2018
Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα
Τηλ. 210 7259549,
Εmail: info@artzone42.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »