303 views 0 comments

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει δημιουργικά ταξίδια για παιδιά…

by on Σεπτέμβριος 15, 2018
 

Τρία ετήσια εργαστήρια για παιδιά από 4 έως 14 ετών εμπνευσμένα από την θεματική ομπρέλα της χρονιάς « Τέχνη & Τεχνολογία» διοργανώνει το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
Οι μικροί φίλοι του μουσείου, όπως κάθε χρόνο θα ταξιδέψουν σε κόσμους δημιουργικούς, που ενισχύουν την κριτική σκέψη, τη φαντασία και τη γνώση τους, ταυτόχρονα με τις αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητές τους.
Στόχος είναι τα παιδιά να οικειοποιηθούν το χώρο του μουσείου νιώθοντας άνετα να εκφραστούν, να ρωτήσουν, να διαφωνήσουν, να ερευνήσουν και να απαντήσουν!

Τα παιδιά μέσα από το εργαστήρι εικαστικών θα έχουν τη δυνατότητα εξοικείωσης με τα διαφορετικά υλικά και εξερεύνησης των εκφραστικών δυνατοτήτων τους.
Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση της δημιουργίας αλλά και το χτίσιμο ομαδικού πνεύματος μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες. Η εξοικείωση των παιδιών με την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία θα είναι αποτέλεσμα της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης του εργαστηρίου και την ενασχόληση τους με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνικές δημιουργίας.
Με βασικούς πυλώνες τη ζωγραφική και τις κατασκευές/κολλάζ τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρακτικών.
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Μπάμπης Φωτάκης – εικαστικός
Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30

Ιστορίες από την χώρα Artech.
Όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογία.
Τι γίνεται όταν το βασίλειο της Τέχνης ενωθεί με το βασίλειο της Τεχνολογίας; Τότε γεννιούνται απίθανες και αστείες ιστορίες με χρώμα, προβληματισμό και πρακτικές προκλήσεις. Τα δυο βασίλεια συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού κινδύνους που χώρια θα ήταν αδύνατον να αποφύγουν. Καταπέλτες που εκτοξεύουν χρώματα στα τείχη, μαγνήτες που δημιουργούν περίτεχνα σχέδια στο δωμάτιο του βασιλιά, ανεμοστρόβιλοι μέσα σε βάζα που απειλούν το κάστρο και πολλές άλλες αποστολές καλείται να αναλάβει η χώρα της Artech.
Ένα δημιουργικό εργαστήρι που στόχο έχει την προσέγγιση των δυο κλάδων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και την τόνωση της δημιουργικότητας των παιδιών. Τα παιδιά προσεγγίζουν κυρίως τις εικαστικές τέχνες σε συνδυασμό με επιστημονικά πειράματα, τεχνολογικές κατασκευές και καινοτόμες ιδέες που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν έναν πρακτικό σκοπό.
Το πρόγραμμα βασίζεται πάνω στην εκπαιδευτική προσέγγιση του STEAM, η οποία συνδυάζει τα πεδία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών. Το εργαστήρι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της Τέχνης και της Τεχνολογίας, από την οπτική της επίλυσης ενός προβλήματος με πρακτικό τρόπο.
Στόχος του προγράμματος αποτελεί να εισαχθούν οι μαθητές στην κουλτούρα της καινοτομίας και ανακάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται η κριτική σκέψη, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως και 10 ετών. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε 2 Σάββατα το μήνα
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βικτωρία Καργούδη, παιδαγωγός – εμψυχώτρια

Το ΕΜΘ σε συνεργασία με την ηθοποιό Μαρία Παπαδοπούλου λειτουργούν για τέταρτη χρονιά «Το κουκούλι», ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά.
Με οδηγό τη φαντασία και την καρδιά η τέχνη παντρεύεται διαλεκτικά με το παιχνίδι…
το ατομικό παραχωρεί τη θέση του στο συλλογικό….
η σκηνή μετατρέπεται σε θάλασσα… το καπέλο σε πουλί….
το ύφασμα σε άνεμο…..
η φωτογραφία σε ιστορία… το παραμύθι σε παραμυθία……
Ένα δημιουργικό ταξίδι σε χώρες παραμυθένιες είναι το θεατρικό παιχνίδι….
Μια πολύ ευχάριστη διαδικασία γνώσης και ανακάλυψης του εαυτού μας μέσα από την καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας.
Η επιθυμία των παιδιών για δράση, δημιουργία, επικοινωνία και αποδοχή ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδικασία της δυναμικής της ομάδας.
Καταργώντας τη σχέση : «σωστό» -«λάθος» , τα βοηθάει να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν την πολύτιμη ικανότητα της ενσυναίσθησης και να κατανοήσουν στην πράξη τους βασικούς κανόνες συνύπαρξης με τους γύρω τους.
Μέσα από την κίνηση του σώματος, τη σιωπή, την παύση, τα φωνητικά παιχνίδια, τον αυτοσχεδιασμό, τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά σκέφτονται, συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν, συνεργάζονται, αναπτύσσουν την παρατηρητικότητά τους, ανακαλύπτουν τις ψυχοσωματικές τους δυνατότητες, διοχετεύουν δημιουργικά τις συναισθηματικές τους εντάσεις, αποκτούν θάρρος και αυτοπεποίθηση , υπερβαίνουν τις αναστολές και τις αδυναμίες τους, εξωτερικεύουν τον εσωτερικό τους κόσμο , εκφράζουν τα προβλήματά τους , ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον.

Ένα «δημιουργικό συμβάν» είναι το θεατρικό παιχνίδι που αξιοποιώντας το τυχαίο και το αυθόρμητο παρέχει στα παιδιά άμεση ικανοποίηση και λειτούργει συνάμα ως ένα άριστο μέσο επικοινωνίας και καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά 4-6 ετών και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 17:30-19:00 στον πολυχώρο του ΕΜΘ.
Έναρξη 5 Οκτωβρίου
Εγγραφές και πληροφορίες στο 25510-36663, info@emthrace.org.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »