133 views 0 comments

«Το κόκκινο ποτάμι» παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Νοέμβριος 15, 2019
 

Το ιστορικό μυθιστόρημα, «Το κόκκινο ποτάμι- Η τραγωδία του Ελληνισμού της Ανατολής. 1908-1923» του Καβαλιώτη συγγραφέα, Χάρη Τσιρκινίδη, που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το κανάλι OPEN, θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 19:30 στο Ιστορικό Μουσείο.( Λ. Δημοκρατίας 335).
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα , το οποίο, μέσα από την έμπειρη λογοτεχνική πένα και την ρέουσα γλώσσα του συγγραφέα παρουσιάζει όλη την τραγωδία του Ελληνισμού της Ανατολής, στην κρίσιμη περίοδο 1908-1923 και μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα.
Αληθινές ανθρώπινες ιστορίες δύο παραδοσιακών ποντιακών οικογενειών με αρχές και ιδανικά, των οποίων τα παιδιά, η Ιφιγένεια και Μίλτος θέλουν να σπουδάσουν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και την πατρίδα. Έρωτες και αγώνες, αγνοί και τίμιοι, παρασύρονται από το ορμητικό ποτάμι του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας
Η παρουσίαση διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη-Φωτεινή Σκαρλακίδου και τις εκδόσεις Κυριακίδη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης.
Ομιλητές: Μαρία Βεργέτη, Αν.Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δ.Π.Θ. και ο συγγραφέας.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:
Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Πρύτανης του Δ.Π.Θ, καθηγητής χειρουργικής του τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.
Μαρία Ανέστογλου, φιλόλογος, εκ μέρους του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης.
Συμμετέχει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν.Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»
Ποντιακή λύρα Παναγώτης Σιδηρόπουλος,
τραγούδι Δημήτρης Γωνιάδης

Ο συγγραφέας του βιβλίου με συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς του ΟPEN

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Σήμερα, εδώ πάνω στα νεκρά ερείπια, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη δύναμη ζωής. Ένιωσα σαν να βγαίνει μέσα απ’ το χώμα και τις πέτρες μια μυστηριώδης δύναμη και να μπαίνει στις φλέβες μου σαν μια ζεστασιά. Να διαχέεται σ’ όλο το κορμί μου, να εξαφανίζει τις φοβίες και τους δισταγμούς μου. Να με λυτρώνει απ’ τα επίγεια. Ακούω, Μίλτο, τα βογκητά και τα παρακάλια των προγόνων μας, που ζητούν δικαίωση για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Θέλουν ν’ αντισταθούμε και να διώξουμε αυτούς που βεβήλωσας τους τάφους τους, για να μπορούν τα πνεύματά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα, ανάμεσα στους δικούς τους ζωντανούς. Ναι, Μίλτο, θα αγωνιστώ, γιατί πια νίκησα τη ζωή. Κι αν τύχει και πεθάνω, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι πρόγονοί μας θα με δεχθούν στις θερμές αγκάλες τους, γιατί θα ξέρουν, πως όσο ζούσα δεν του ξέχασα. Έκαμα το καθήκον μου!
Βιογραφικό:
Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε το 1938, στη Λεκάνη Καβάλας, από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Στις παιδικές του αναμνήσεις κυριαρχούν οι ανεξίτηλες εικόνες, από τη βάρβαρη γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή, από τους αδελφοκτόνους εμφύλιους πολέμους του 1944 και του 1946-49. Οι τραγικές διηγήσεις των προσφύγων γονιών του για το ολοκαύτωμα του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εδραιώνουν την πικρή του πεποίθηση για την τραγική μοίρα της πατρίδας μας και το απάνθρωπο πρόσωπο του κόσμου. Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων σαν ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Απόφοιτος Σχολής Ευελπίδων. Πτυχιούχος Νομικής. Απόφοιτος Σχολής Ξένων Γλωσσών (αγγλικά και γαλλικά). Φοίτησε στις Σχολές Πολέμου Γαλλίας και Ελλάδας. Καθηγητής Σχολής Πολέμου. Υπηρέτησε επί τριετία τις ελληνικές πρεσβείες Παρισίων, Βρυξελλών και Μαδρίτης ως Ακόλουθος Άμυνας. Αποστρατεύτηκε ενώ υπηρετούσε σαν στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Ιστορικός ερευνητής. Έγγραψε ιστορικά βιβλία και ιστορικά μυθιστορήματα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »