66 views 0 comments

Το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Οκτώβριος 18, 2019
 

Το έκτο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», (εκδόσεις Μίνωας), που έχει καταφέρει να κεντρίσει τους αναγνώστες από την πρώτη κιόλας σελίδα των βιβλίων του, παρουσιάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2019 και ώρα 20.00
Η υπόθεση του βιβλίου μας μεταφέρει στην Κρήτη, στην πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί ανοιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, ολόκληρες γενιές ποτίζονται με μίσος, δημιουργώντας έναν ατέρμονα κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους.
Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;
Απόσπασμα από το βιβλίο:
Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.
«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη. Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.


Βιογραφικό:
Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.
Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019) καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016) και Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).
Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιή­θηκε έκθεση ζωγραφικής εικαστικών με αφορμή το συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ.
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: petroulakis.spiros@gmail.com
INFO:
Παρουσίαση του βιβλίου «Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη.
στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (Αίνου 46, τηλ.: 25510 89690).
Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00,
Τον συγγραφέα θα καλωσορίσει η μικροβιολόγος/βιοπαθολόγος Φωτεινή Σωπασή.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Αλεξάνδρα Γκουλιάμα-Μανδαλίδου,
ο Κρητικός επιχειρηματίας Κώστας Κεφαλογιάννης και ο συγγραφέας.
Τη βραδιά θα πλαισιώσει μουσικοχορευτικά
ο Σύλλογος Κρητών Ν. Έβρου «Ο Μίνωας», ενώ θα υπάρχει ρακί για όλους!
Διοργάνωση:
Εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης-Φωτεινή Σκαρλακίδου

Be the first to comment!
 
Leave a reply »