664 views 0 comments

Το «Τυχερό», βιβλίο του Κώστα Καβανόζη, παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Ιανουάριος 25, 2018
 

Την αληθινή, τραγική ιστορία του καταγόμενου από το Τυχερό του Έβρου δασκάλου Βαγγέλη Βολοβότση (1912-1994) και της οικογένειάς του, αφηγείται το νέο βιβλίο του συγγραφέα από τον Έβρο, Κώστα Καβανόζη , «Τυχερό», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκης» και θα παρουσιασθεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.
Η εγκατάσταση του Βαγγέλη και της Ευανθίας στον Έβρο με την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922, οι σπουδές, η γνωριμία και ο γάμος τους, ο μοναχογιός τους Γιώργος, ο χωρισμός της μάνας και του παιδιού από τον πατέρα εξαιτίας του Εμφυλίου, τα δύσκολα, μοναχικά χρόνια της Ουγγαρίας για τον Βαγγέλη, οι προσπάθειες επανένωσης της οικογένειας, η ανοικοδόμηση από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του χωριού Μπελογιάννης, η επιστροφή στην πατρίδα, συνθέτουν –με άξονα το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία της Ολυμπιακής αεροπορίας στις 29 Οκτωβρίου 1959– ένα μυθιστόρημα βασισμένο αποκλειστικά σε γεγονότα που έχουν συμβεί.

Ο Κώστας Καβανόζης, εγγονός της μεγαλύτερης αδελφής του Βαγγέλη, ταξίδεψε στα μέρη που έζησε ο θείος του, συνάντησε και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που τον γνώριζαν, έψαξε σε αρχεία και συνέθεσε ένα μυθιστόρημα του οποίου η μυθοπλασία συγκροτείται από τη βιωμένη πραγματικότητα.

Εκτός από τις αυθεντικές, επώνυμες μαρτυρίες, το Τυχερό χρησιμοποιεί επίσης ως αφηγηματικό υλικό ποικίλα ντοκουμέντα: ειδήσεις από έντυπα και εφημερίδες περασμένων δεκαετιών, φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα του ελληνικού και του ουγγρικού κράτους, αυτοβιογραφικά και ιστορικά βιβλία αποκτούν, καθώς η αφήγηση προχωράει μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματά τους, λογοτεχνική διάσταση και φωτίζουν πολύπλευρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εποχών από τις οποίες προέρχονται και των ιστορικών καταστάσεων με τις οποίες συνδέονται.


Το Τυχερό είναι ένα μυθιστόρημα που εισχωρεί στην πραγματικότητα αναζητώντας μέσα της την αλήθεια και την ομορφιά της λογοτεχνίας. Η ιστορία του Βαγγέλη Βολοβότση είναι μια ιστορία συνταρακτική όχι μόνο για όσους τον γνώρισαν και συνδέθηκαν μαζί του, αλλά για κάθε αναγνώστη στου οποίου την ευαισθησία την εμπιστεύεται η λογοτεχνική της αφήγηση.

 

Βιογραφικό
Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967. Κατάγεται από το Τυχερό του Έβρου. Είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Το χαρτόκουτο» (μυθιστόρημα, Πατάκης 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος «Αναγνώστη»), «Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια» (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος «Διαβάζω»), «Του κόσμου ετούτου» (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και «Χοιρινό με λάχανο» (νουβέλες, Κέδρος, 2004). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Αλβανικά και τα Γαλλικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) με υποτροφία συγγραφής.

INFO:
Παρουσίαση του βιβλίου του “Τυχερό”.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (Αίνου 46
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 ,ώρα 19:30.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Βασματζίδης (δικηγόρος), ο Χρήστος Χατζηπέμου (δικηγόρος), ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης (καθηγητής αγγλικών) και ο συγγραφέας.
Διοργάνωση:
Βιβλιοπωλείο «Βαταμίδη»
καφεβιβλιοπωλείο Κάφκα
Εκδόσεις Πατάκη
Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης

Be the first to comment!
 
Leave a reply »