444 views 0 comments

«VERY SPECIAL ARTS HELLAS», δημιουργώντας δεσμούς μέσω της Τέχνης πάνω από είκοσι χρόνια

by on Αύγουστος 12, 2014
 

Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό φορέα για άτομα με αναπηρίες με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμα τους στην καλλιτεχνική έκφραση και τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια. Αποτέλεσε το ελληνικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης VSA The International Organization on Arts and Disability με πολυάριθμα μέλη σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Μετά από 20ετή συνεχή δράση παραμένει ένα από τα πιο ενεργά μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης υλοποιώντας ποιοτικά καλλιτεχνικά προγράμματα που προσπαθούν να εμπλουτίσουν τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και να προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργίας και συμμετοχής στην πολιτιστική κοινότητα.

fotosoma-askt-2

H VERY SPECIAL ARTS HELLAS στηρίζει τη δράση της σε αρχές που έχουν ως κοινό παρανομαστή την πίστη στις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου και στο δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες

Εκτιμώντας ότι η Τέχνη είναι μία αρχέτυπη και πανανθρώπινη γλώσσα με την οποία ο άνθρωπος εκφράζει τις σκέψεις, τις ιδέες, τα αισθήματα, τις λαχτάρες και τους φόβους του, θεωρώντας ότι  η επαφή με την τέχνη οδηγεί στην αισθητική συγκίνηση και στην καλλιέργεια, ενώ συγχρόνως ψυχαγωγεί, εμπλουτίζει και εκλεπτύνει τον ψυχικό μας κόσμο, ότι ωθεί τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους προσωπικούς τους φραγμούς και χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις γενεές και πιστεύοντας  ότι κάθε άνθρωπος με αναπηρία, σε κάθε ηλικία, δικαιούται να απολαμβάνει την τέχνη και να συμμετέχει, ως δημιουργικός καλλιτέχνης, ισότιμα σ’ αυτή στο διάστημα δράσης της ο φορέας κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την σχέση των αναπήρων με την τέχνη μέσα από μια απλή αλλά καινούργια οπτική: την ουσιαστική ενασχόληση για αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία, προσωπική ευχαρίστηση και εξέλιξη πέρα από τα όρια της θεραπείας ή της απλής απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο. Η οργάνωση μπόρεσε να προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ποικίλα ταλέντα τους άνθρωποι όλων των ηλικιών και με κάθε τύπο αναπηρίας, κάποιοι από τους οποίους σήμερα συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα είτε ερασιτεχνικά είτε καταξιωμένοι πλέον επαγγελματικά. Παράλληλα άνοιξε έναν άλλο σημαντικό δρόμο ως προς την αναγνώριση των καλλιτεχνών με αναπηρία από το ευρύ κοινό αλλά και από τους ομότιμους τους καλλιτέχνες.

dsc02015-mproumyta

Για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια η VSA Hellas προωθεί με κάθε ευκαιρία την συνένωση όλων των καλλιτεχνών, ενθαρρύνοντας τους καλλιτέχνες χωρίς αναπηρίες να διευρύνουν το πεδίο δράσης της δουλειάς τους συνεργαζόμενοι με τους καλλιτέχνες με αναπηρίες, ενώ έχει καθιερώσει ένα πρόγραμμα στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην αναπηρία μέσα από κοινές καλλιτεχνικές βιωματικές δράσεις.
Από το 1990 η VSA Hellas υλοποιεί καλλιτεχνικά εργαστήρια για θέατρο – μουσική – χορό και εικαστικά, οργανώνει εκθέσεις, εκπαιδεύει καλλιτέχνες, λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ και ενημερώνει / ευαισθητοποιεί για θέματα αναπηρίας. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της ισότιμης συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρίες στα πολιτιστικά δρώμενα έχουν παίξει τρία μεγάλα προγράμματα: η έρευνα και συμβουλευτική σε θέματα προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων και των προγραμμάτων τους, οι ξεναγήσεις ατόμων με αναπηρίες σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και η ακουστική περιγραφή θεατρικών παραστάσεων για θεατές με προβλήματα όρασης.
Η VSA Hellas συνεχίζει το έργο της παρά την οικονομική στενότητα της εποχής χάρη στην πολύ σημαντική ηθική στήριξη εθελοντών σε όλους τους τομείς. Η συνεχής παρουσία και η ενθουσιώδης συμμετοχή καλλιτεχνών, εθελοντών και κοινού στα προγράμματα της  αποδεικνύουν στην πράξη ότι η τέχνη σπάει φραγμούς και ενώνει ανθρώπους.
Πληροφορίες: Δάφνης 8, Ζωγράφου 157 72 – τηλ. 210 7710847
Email:info@vsahellas.grCLOAKING, Website: www.vsahellas.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »